Одгледување домати во саксија

Одгледување домати во саксија

Доматите се светиот грал на секоја градина, но можат да се одгледуваат дури и во град, на тераса. Едноставно засадете ги во саксија наместо поголемо украсно растение. Ќе ви се врати повеќекратно.

Доматите се садат кога ќе помине опасноста од доцни мразеви, а тоа е периодот на крајот на април – почетокот на мај. Можете да набавите садници или да ги одгледувате од семе. Не плашете се од одгледување домати  од семиња бидејќи доматите може да растат добро и на тој начин. Дури и да засадите само еден, кога плодовите ќе почнат да созреваат ќе имате можност да јадете свежи домати секоја недела, а на крајот на летото можете да направите домашен сок од домати.

Што е првото нешто што треба да го знаете?

Клучот за успехот на одгледувањето домати во саксии е правилното планирање.

Прво, проверете дали сте избрале локација со најмалку 8-10 часа сонце (6 часа сонце се минимум). Потоа, следете ги советите подолу за да научите како да го извлечете максимумот од минималниот простор и да одгледувате здрава и силна билка.

1.Изберете го вистинскиот вид домати

Изберете вид кој е џбунест и компактен или низок. Тие обично се најдобри за во саксија бидејќи растат до одредена големина (не повеќе од 90-120 см) и цветаат и даваат плод речиси истовремено, што ги прави сигурни и предвидливи во тесни простори.

Ако имате простор и доволно голема саксија, можете да изберете да одгледувате високо растение кое ќе ви даде многу плод во текот на летото.

2.Започнете со здрав и силен расад

Доколку сте решиле да купите расад од расадник, побарајте растение со дебело и силно стебло и здрави зелени листови, без оштетувања од инсекти, изгореници од сонце или појава на жолта боја (што укажува на проблеми со наводнување или недостаток на хранливи материи).

3.Изберете голема саксија

Садот треба да има волумен од најмалку 40 литри. Ако се работи за поголема сорта, ќе треба тенџере од 75 литри за доматот да има простор за растење. Ако изберете помала саксија, растението едноставно нема да биде толку продуктивно како што би можело да биде. Важно е саксијата да има дупки за да се исцеди вишокот вода и тацна каде што ќе се исцеди вишокот вода.

4.Користете висококвалитетна земја

Најдобро е да се избере органска, повеќенаменска земја. Бидејќи растенијата растат на ограничен простор, им треба најдобра можна грижа. Следната година избегнувајте да користите почва од минатата сезона, особено ако растенијата биле нападнати од штетници или болести. Посипете околу 10 см земја на дното на садот, а потоа следете го чекор 5..

5.Прихрана на расадот пред садење

Бидејќи доматот расте во ограничен простор, ја зема само храната што ја има во почвата, односно она што му го давате. Пред да го засадите расадот, додадете ги следните состојки во почвата во садот:

½ шолја ѓубриво што има повеќе  фосфор

Грст мелени лушпи од јајца

Врз оваа смеса ставете уште 10 см земја, а потоа пресадете го растението во саксија.

6.Садење домати

Нежно откинете ги долните листови, така што една третина од стеблото на доматот е без лисја. Потоа ставете го во центарот на саксијата. Наполнете го садот со земја до последниот сет на листови на стеблото. Над земјата ставете  половина чаша ѓубриво за општа намена  и добро наводнете го растението.

7. Наводнување

За време на растот на растението, наводнувајте го темелно додека почвата не биде рамномерно влажна. Градинарите обично го наводнуваат растението еднаш, чекаат да поминат 10 минути, па повторно наводнуваат и така додека не се појави вода во тацната.

Правилното наводнување е клучот за успехот. Премалку или премногу вода може да го запре растот на растението, да придонесе за развој на некои болести или да ги поттикне штетниците да го нападнат растението бидејќи тоа ослабело под стрес.

Наводнувајте ги корените, а не лисјата на растението.

По првичното наводнување, веројатно нема да имате потреба да полевате во следните 3 дена. Проверете со прстот. Ако првите 3-4 см земја се суви – потребно е наводнување. Растенијата во саксии се сушат многу побрзо од растенијата во земјата, па затоа не е невообичаено да треба да ги полевате секој втор ден, особено кога температурите почнуваат да се искачуваат сè повеќе и повисоки. Колку е помал садот, толку побрзо се суши почвата и потребно е почесто наводнување.

Доамти

8.Додадете потпора

За да не ги оштетите корените, додадете потпора во раната фаза на развој, пред растението да стане преголемо. Ако одгледувате џбунести домати, металните конусни мрежи можат да бидат одличен избор. Доколку сте избрале повисока сорта, ставете стап на кој ќе го врзете стеблото, за да не се скрши под тежината на плодот.

9.Прекријте ја почвата со мулч

Мулчирањето е добра техника за одгледување на растенија во саксии бидејќи ќе ја задржи влагата во почвата.

10. Прихрана во текот на сезоната

Дури и со  прихраната што ја  ставивте  во садот при садење, доматите бараат дополнителна исхрана.

Можете да користите избалансирано органско или минерално ѓубриво. Доколку користите минерално ѓубриво во фаза на интензивен раст на плодовите, треба да користите NPK 20:10:20, со додаден калциум.

Избегнувајте ѓубрива со висока содржина на азот, бидејќи ќе завршите со растение со бујна зелена маса, но без цвет и плодови.

Не заборавајте да ги изретчите прекубројните гранчиња на стеблото, за да не добиете преголем џбун. Ова треба да го правите на секои 3 до 5 дена, објавува Агромедиа.

СЦЗРР