Плодоредот на културите е од суштинско значење за одржување на здравјето на почвата и спречување на појавата на штетници и болести.
По пченицата, размислете за засадување на следните култури во плодоредот:
- Легуминози (на пр., соја, грашок итн): бидејќи го фиксираат азотот во почвата, што може да им користи на идните култури за кои е потребен азот. Тие, исто така, ги кршат циклусите на штетници и болести поврзани со пченицата.
- Пченката е најзастапен избор во плодоредот бидејќи има различни потреби за хранливи материи и вода од пченицата. Тоа помага да се намали ризикот од болести специфични за пченицата.
- Маслени култури (на пр. сончоглед, маслена репа, итн): Овие култури го диверзифицираат плодоредот и можат да бидат профитабилни. Тие исто така ги кршат циклусите на штетници и бараат различни хранливи материи од пченицата.
- Јачменот или овесот спаѓаат во сродни култури на пченицата, но можат да помогнат да се намали ризикот од болести и штетници специфични за пченицата.
- Покривни култури (на пр., детелина, трева итн): Садењето покривни култури, особено помеѓу догогодишните насади, помага да се подобри здравјето на почвата, да се контролира ерозијата и да се потиснат плевелите.
- Во некои случаи, дозволувањето на полето да се одмори или да се засади со покривна култура (зелено ѓубрење) може да помогне во подобрувањето на органската материја во почвата и спречување на појавата на штетници.
Специфичниот избор на култури ќе зависи од локацијата, климата, побарувачката на пазарот и состојбата на парцрлите кои се обработуваат. Секогаш имајте ги предвид принципите на плодоред на културите за да го зголемите здравјето на почвата и приносот на културите додекаја намалувате или спречувате појавата на штетници и болести.