Спреј од лук и кромид против инсекти

Спреј од лук и кромид против инсекти

Постојат голем број на органски препарати кои можат да се користат за заштита на растенијата, но малку ги има оние што се лесни за подготовка и ефективни како спрејот со лук.кромид и бибер. Овој спреј е направен  со комбинирање на неколку состојки кои можете да ги најдете во вашата кујна.

Што  е потребно за да направите спреј од лук и кромид

Основните состојки што ви се потребни за да го направите спрејот: се кромид, лук и бибер. Можете да го користите ова решение превентивно за да обезбедите максимален принос во вашата градина. Денес, многу органски производи за заштита на растенијата содржат лук и масло од лута пиперка. При користење на овие препарати треба да се забележи кој од нив имал најголем успех против одредени видови инсекти. На производителите на органска храна им се препорачува да ги проверат законските прописи пред да користат такви препарати.

Овој препарат може да предизвика иритација на кожата, затоа треба да се избегнува контакт со кожата и очите. Кога го подготвувате и нанесувате спрејот, носете гумени ракавици и внимавајте спрејот да не дојде во допир со очите. За да подготвите спреј за кромид и бибер, потребно е:

1 главица лук;

1 мала главица  кромид;

1 лажичка црн бибер (најдобро е да користите свежо мелен или појаки видови бибер како кајенот);

250 милилитри вода и

1 лажица детергент за садови.

Начин на подготовка

Лукот и кромидот ситно исечкајте ги или сомелете ги. Додадете бибер и вода, а потоа измешајте. Оставете да отстои еден час, додадете детергент за садови и добро измешајте. При нанесување на препаратот, погрижете се добро да ги испрскате листовите од двете страни. Смесата можете да ја чувате во фрижидер до една недела.

Со користење на овој спреј во органското производство, можете да спречите појава на инсекти како што се: гасеници, ларви од пеперутки, компирова златица, инсекти кои напаѓаат грав и вошки, пишува Агромедиа.

СЦЗРР