Заблуди и вистини зошто некои краставици горчат?

Заблуди и вистини зошто некои краставици горчат?

Можеби ви се случило краставицата што ја јадете да горчи. Причините за тоа може да се различни. Некои од нив се вистина, а некои заблуда. Прочитајте подолу зошто краставиците горчат?

Заблуда:

Се разбира, не сите краставици се горчливи во исти услови за одгледување, а оние кои се горчливи, честопати можат да бидат со различна горчина. На горчината на краставицата влијае присуството на одредени алкалоиди. Некои сорти и хибриди не  содржат  алкалоид, па затоа не можат да бидат горчливи дури и во неповолни услови за одгледување.

Вистина:

Сорти и хибриди кои можат да појават горчина, тоа го прават како резултат на  неповолни услови за одгледување, во случај на суша и високи температури или кога времето е премногу студено и влажно. Колку понеповолни се условите за одгледување, толку е поголема горчината на краставиците. Ова е погубно за љубителите на салата  бидејќи тие како такви се целосно неупотребливи за храна, додека корнишоните ја губат горчината со закиселување..

Краставиците не треба да се наводнуваат со ладна вода. Имено, за време на топлите денови, голема разлика помеѓу температурата на растенијата и водата го оддолжува нивниот раст, а плодовите стануваат горчливи. Исто така, краставиците можат да бидат горчливи ако бербата не се изврши   навреме.

Извор: Агромедиа