Зошто и кога се врши окопување на  зеленчукот?

Зошто и кога се врши окопување на  зеленчукот?

Често оваа агротехничка мерка се нарекува суво наводнување. Главните цели се да се спречи растот на плевелот, да се олабави почвата, да се збогати со кислород и да се скрши кората.

Можете да бидете за или против окопување, во зависност од тоа кој систем за одгледување растенија ќе го практикувате во вашата градина. Во овој текст ќе зборуваме за предностите на оваа задолжителна мерка во класичното градинарство. Го отстранува плевелот, ја олабавува почвата, ја подобрува нејзината структура, го спречува ширењето на штетници и болести на растенијата и го зголемува приносот.

Често оваа агротехничка мерка се нарекува суво наводнување. Главните цели се да се спречи растот на плевелот, да се олабави почвата и да се збогати со кислород, да се скрши кората. Во случај да се комбинира со грлење, заменува две обилни полевања.

Ја подобрува аерацијата во почвата, што е особено пожелно на набиена и тешка почва на која се формирала кора по обилни врнежи. Во спротивно, коренот страда од недостаток на кислород, размената на гасови слабее. Растенијата добиваат бледа боја и венеат. Затоа со мотика се разбива кората,се отстрануваат камења, што ја подобрува структурата на земјата.

Терминот и длабочината се прилагодени на растенијата

Се изведува 10 до 15 дена по сеидбата или садењето зеленчук, односно кога растенијата ќе никнат или ќе се вкоренат. Во зависност од потребата, закажувањето може да биде пред или после наводнување и ѓубрење. Се прави и после дожд, кога почвата ќе се исуши доволно за да не се залепи или збие.

Бројот на окопувања зависи од ситуацијата во градината, додека длабочината зависи од развојот на корените и фазата на развој на растението. Кај растенија кои формираат силен коренов систем кој продира длабоко во почвата, длабочината може да биде поголема.

Компири и домати

Компирите се меѓу првите кои се окопуваат кога ќе се појават младите растенија, плитко за да се отстрани плевелот. Меѓуредниот простор се обработува на длабочина од 10 см. По 14 дена, се прави второ окопување, а последното се прави  пред затворање на редовите и спроведување на заштитни третмани.

Доматите се окопуваат откако ќе се вкоренат после расадувањето на садниците. Бидејќи овој вид зеленчук развива адвентивни корени од стеблото, тој исто така има потреба и од грлење. Во текот на сезоната може да се направи до четири пати во зависност од условите и потребата.

За време на летните горештини, оваа акција треба да се избегнува, бидејќи придонесува за поинтензивно испарување. Оштетените корени брзо се распаѓаат, а растението добива бледа боја, објавува Агроклуб.

СЦЗРР