Мравки  на овошните дрвја

Мравки  на овошните дрвја

Ако видите мравки на плодовите на вашите овошни дрвја, тоа обично значи дека има некаков проблем. Сепак, самото присуство на мравки на овошните дрвја не укажува секогаш на голем проблем, бидејќи мравките често ги посетуваат овошните дрвја во потрага по храна.

Еве неколку можни објаснувања зошто се појавуваат мрави на овошките:

Овошјето е презреано или оштетено:

Ако плодот е презреан или оштетен, може да привлече мравки кои ќе ја изедат слатката материја што се ослободува од оштетеното овошје.

Штетници на овошни дрвја:

Познато е дека мравките ги штитат другите штетници за да стигнат до храната што тие ја лачат. Значи, ако имате проблеми со лисни вошки или други штетници на вашите овошни дрвја, може да забележите и мравки.

Недостаток на вода:

Мравките можеа да се појават за време на суша, кога бараат течност и да го надополнат недостатокот на вода.

Клима:

Во суви и топли услови, мравките можат да се населуваат  на  овошните дрвја за да најдат влага и храна.

Ако забележите дека мравките често ги посетуваат вашите овошни дрвја, проверете ја состојбата на плодовите и дрвјата. Ако забележите оштетување на плодот, можеби ќе треба да ги третирате овошните дрвја за да спречите понатамошно оштетување. Може да се обидете да се справите со проблемот со мравката со нанесување инсектицид, но внимавајте да не нанесувате премногу и да не им наштетите на другите животни во вашата градина, објавува Агросавјет.

СЦЗРР