Подигнување на насад орев од сортата Чендлер

Подигнување на насад орев од сортата Чендлер

Периодот што следува е добар за подигнување на нови долгогодишни насади и обнова на старите.

Подигнувањето на нов насад од јаткасти плодови, односно орев од сортата Чендлер, во нашата држава преставува добра инвестиција на долгорочен план.

Чендлер е популарна сорта на орев, познат по големите, висококвалитетни јаткасти плодови и доцното прелистување, што го намалува ризикот од оштетување од мраз. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да започнете со одгледување на ова јаткасто овоштие:

  1. Климатски режим: Нашата земја има генерално поволна клима за одгледување ореви, бидејќи се карактеризира со студени зими и топли лета. На оревот Чендлер му треба одреден период ниски температури за да го прекинат мирувањето, што е карактеристика во повеќето региони на Македонија.
  2. Избор на локација: Оревите напредуваат на локација што е целосно под сонце и има добра исцедна почва. Избегнувајте области кои се склони кон доцни пролетни мразови, бидејќи сортата Чендлер излегува доцна, но сепак е подложна на оштетување од мраз.
  3. Подготовка на почвата: Пред садење, тестирајте ја pH вредноста на почвата и хранливите материи. Оревите претпочитаат pH вредност од 6,0 до 7,5. Ако вашата почва е премногу кисела, можете да додадете вар за да ја зголемите pH вредноста. Вклучете органска материја за да ја подобрите плодноста и дренажата на почвата.
  4. Садење: Ако почнувате со садници или калемени дрва, засадете ги во рана пролет, а калемот поставете го на јужна страна . Поставувањето на садниците во редот и меѓу редот треба да бидат на растојание од 7 до 10 метри, бидејќи крошната на оревот Чендлер е доста голема и потребна е добра циркулација на воздух помеѓу садниците. За поставување на садницата дупката треба да биде двојно поголема од кореновата топка. По поставувањето на садницата се враќа земјата во коренот, се натапкува и темелно се наводнува.
  5. Наводнување: На младите дрвца им е потребна постојана влага, особено во првите неколку години. Сепак, внимавајте да не се преполива бидејќи оревите не сакаат кога водата се задржува во коренот.
  6. Оплодување: Во првата година, фокусот треба да биде на воспоставување на на добра кондиција на насадот т.е. квалитетот на насадот. Правете избалансирано ѓубрење и следете ги препорачаните количини.
  7. Режење: Режете ги вашите ореви за време на мирување во зима. Фокусирајте се на отстранување на мртви или заболени гранки и обликување на дрвото за да дозволите сончевата светлина да стигне до внатрешните гранки.
  8. Управување со штетници и болести: Внимавајте на вообичаените штетници и болести. Редовните контроли и одржувањето на добро здравје на дрвата се клучни за превенцијата.
  9. Берба: Чендлеровите ореви обично се подготвени за берба кон крајот на септември до почетокот на октомври. Јаткастите плодови т.е. оревите се готови кога лушпите ќе почнат да се делат, а кората внатре е кафеава.
  10. Послебербени активности: Откако ќе се соберат, оревите треба да се исушат9 темелно пред да ги складирате. Потоа можете да уживате во нив сурови, печени или да ги користите во разни кулинарски јадења.

Запомнете, трпението е клучно кога се одгледуваат ореви, бидејќи потребни се неколку години за насадот да влезе во родност. Но, чекањето е апсолутно вредно!

За подигнување на нов овошен насад над 0,5ха постои финансиска поддршка која ги покрива трошоците за припрема на површините, копање на дупките и набавката на садниците. Доколку имате идеа за подигнување на нов насад не чекајте!!! Советодавниот центар за земјоделство и рурален развој е тука да ви помогне за успешна реализација на истата. Контактирајте не на 072/251-263, или на kontakt@sovetodavna.mk и уште денес направете го вистинскиот чекор во агробизнисот.