Плодоред на пченицата

Плодоред на пченицата

Плодоредот на културите е од суштинско значење за одржување на здравјето на почвата и спречување на појавата на штетници и болести.

По пченицата, размислете за засадување на следните култури во плодоредот:

  1. Легуминози (на пр., соја, грашок итн): бидејќи го фиксираат азотот во почвата, што може да им користи на идните култури за кои е потребен азот. Тие, исто така, ги кршат циклусите на штетници и болести поврзани со пченицата.
  2. Пченката е најзастапен избор во плодоредот бидејќи има различни потреби за хранливи материи и вода од пченицата. Тоа помага да се намали ризикот од болести специфични за пченицата.
  3. Маслени култури (на пр. сончоглед, маслена репа, итн): Овие култури го диверзифицираат плодоредот и можат да бидат профитабилни. Тие исто така ги кршат циклусите на штетници и бараат различни хранливи материи од пченицата.
  4. Јачменот или овесот спаѓаат во сродни култури на пченицата, но можат да помогнат да се намали ризикот од болести и штетници специфични за пченицата.
  5. Покривни култури (на пр., детелина, трева итн): Садењето покривни култури, особено помеѓу догогодишните насади, помага да се подобри здравјето на почвата, да се контролира ерозијата и да се потиснат плевелите.
  6. Во некои случаи, дозволувањето на полето да се одмори или да се засади со покривна култура (зелено ѓубрење) може да помогне во подобрувањето на органската материја во почвата и спречување на појавата на штетници.

Специфичниот избор на култури ќе зависи од локацијата, климата, побарувачката на пазарот и состојбата на парцрлите кои се обработуваат. Секогаш имајте ги предвид принципите на плодоред на културите за да го зголемите здравјето на почвата и приносот на културите додекаја намалувате или спречувате појавата на штетници и болести.

Советодавен центар за земјоделство и рурален развој