Антифрост системите се современа заштита од пролетни мразеви кои можат да направат големи штети во овоштарството и лозарството.
Нивната цел е да го зачуваат родот во критични фазa, особено во текот на цветањето.
Видови антифрост системи:
- Со оросување: Прскање вода врз растенијата за создавање заштитен слој мраз.
- Со термичка заштита: Користење на грејачи или палење оган за загревање на воздухот.
- Со ветротурбини: Мешање на топли и ладни слоеви воздух.
- Пасивна заштита: Агротехнички мерки како избор на отпорни сорти, локација и
резидба.
Антифрост системите се активираат кога температурата се приближува до критичната точка за конкретната култура (на пример, -1 до -2°C за овошје во цветање). Потребно е навремено следење на временската прогноза и мерење на температура на местата под насад.
Но, овие антифрост системи се карактеризираат со одредени предности и недостатоци како што се:
- Оросување: Ефикасно, но бара многу вода.
- Термичка заштита: Флексибилна, но трудоинтензивна.
- Ветротурбини: Ефикасни за големи површини, но скапи.
- Пасивна заштита: Ефтина, но помалку ефикасна.
Инсталацијата и одржувањето е специфично за секој систем засебно.
Проверката на системот пред сезона е неопходна.
Антифрост системите се одлична инвестиција за заштита на родот. Изборот зависи од локацијата, културите и финансиските можности. Навремена акција и постојано следење се клучни за успех.