Заштита и припрема на овошките во зимскиот период

Заштита и припрема на овошките во зимскиот период

Заштитата на овошките во зимскиот период е клучна за да обезбеди на растението здравје и подобра продуктивност на овошните насади. Различните видови на овоштија и сорти имаат различна толеранција на студ и затоа е потребно да се преземаат различни мерки во зависност од видот и сортата на овошки кои се одгледуваат.

Ќе споменеме некои основни мерки кои треба да се преземат за заштита на овошките во зимскиот период.

Мулчирање:

Нанесете слој од органска прекривка(мулч), како што е слама или дрвен чипс, околу основата на овошните дрвја. Ова помага да се изолира почвата, да се регулира температурата и да се задржи влагата.


Наводнување:

Проверете дали почвата кај растенијата е добро наводната пред да започне зимата. Соодветната влага во почвата може да обезбеди одредена заштита од мраз.


Обвивање на стеблата на дрвата:

Младите овошни дрвја се подложни на изгореници од сонце и пукнатини од мраз. Со завиткување на стеблата со материјал природна ткаенина од јута, нетоксичен и мек, која има силна отпорност на топлина и навлажнување им се помага на садниците да издржат ниски температури. Лабавите ткаени заштитни обвивки им овозможуваат на овошките да дишат слободно и да растат здраво. Оваа обвивка може да помогне да се спречат сите овие проблеми.


Ветерозаштитни појаси(бариери):

Поставете ветрозаштитни бариери, како што се огради или бариери од дрва, на страната на ветровите што преовладуваат. Ова помага да се намали ефектот на сушење на зимските ветрови на овошните дрвја.


Режење на насадот:

Режете ги овошните дрвја кон крајот на зимата или раната пролет, но избегнувајте обилни резидби на есен. Режењето помага за подобрување на циркулацијата на воздухот и го намалува ризикот од болести.


Заштита од мраз:

Во екстремни студени услови, размислете за користење антифрост систем (замрзнување на растенијата) со прскање.

Оваа нова технологија се заснова на постојана употреба на мали количини вода преку микро прскалки, со заштита на растението со тенок слој мраз кој се одржува влажен и ја одржува температурата од 0°C.

Постојаната работа на прскалките создава поинаква микроклима во самиот насад. Ако надворешната температура е -5°C, внатрешната е -1,8°C, а каде растението е обложено со мраз е 0°C.


Акумулација на снег:

Дозволете снегот да се акумулира околу основата на овошните дрвја. Снегот делува како изолатор и може да го заштити коренот од екстремно ниски температури.


Избор на сорта:

Кога подигнувате долгогодишен насад со овошје, изберете овошни сорти кои се добро прилагодени на вашата локална клима и се поотпорни на зимски услови.


Следете ги временските прогнози:

Бидете информирани за претстојните временски услови, особено за предупредувањата за мраз. Преземете превентивни мерки врз основа на предвидените временски настани.
Запомнете дека конкретните мерки што ќе ги преземете ќе зависат од видот на овошните дрвја што ги одгледувате и климата во вашиот регион.

За поконкретни и подетални совети побарајте го Советодавниот центар за земјоделство и рурален развој кој ќе ви обезбеди експерт (агроном) за дадената проблематика и ќе ви даде навремени и соодветни совети и препораки прилагодени на вашата специфична ситуација.