Што е потребно за успешно одгледување компири?

Што е потребно за успешно одгледување компири?

Компирите се популарна култура која се одгледува низ целиот свет. За успешно одгледување компири, важно е  почвата да биде  подготвена на правилен начин. Органското ѓубриво исто така ќе помогне да добиете здрави и убави компири

Избор на место

Компирите сакаат сончево место со добро исцедена почва која не е премногу кисела. Внимавајте  да има добра циркулација  на воздухот и да  не се задржува премногу вода.

Подготовка  почвата

Кога ќе изберете место, потребно е да го подготвите земјиштето за садење. Прво, отстранете ги сите плевели и корени . Потоа длабоко ископајте ја почвата и отстранете ги сите камења и грутки земја. Ако почвата е сува, наводнете ја неколку дена пред садењето за да омекне.

Ѓубрење

Пред да ги садите компири, важно е да нанесете органско ѓубриво за да се осигурате дека растенијата добиваат доволно хранливи материи. Органското ѓубриво е природен извор на хранливи материи кои ја подобруваат структурата на почвата и ја зголемуваат плодноста. Покрај тоа, органското ѓубриво ја подобрува способноста за задржување на влагата во почвата, што е од суштинско значење за успешен раст на компирот.

Примена на органско ѓубриво

Кога станува збор за компирот, се препорачува да користите ѓубриво кое е богато со калиум, фосфор и азот. Овие три елементи се неопходни за растот на компирот и  помагаат  растенијата да  бидат здрави силни. Можете да изберете различни органски ѓубрива како ѓубриво, компост или разни органски препарати.

Подгответе ја почвата за примена на ѓубриво:

Пред нанесувањето органско ѓубриво, потребно е да се подготви почвата. Можете да додадете ѓубриво директно во дупката кога садите или можете да го раширите по површината на почвата. Неопходно е да се осигураме дека ѓубривото е рамномерно распоредено со што растенијата ќе може да добиваат иста количина на хранливи материи.

Нанесете органско ѓубриво:

Можете да користите различни количини на ѓубриво, во зависност од квалитетот на почвата и спецификите на ѓубривото што го користите. Во принцип, се препорачува да се користат околу 1-2 кг органско ѓубриво по квадратен метар.

Мешање на ѓубривото со почвата: Откако ќе го додадете ѓубривото во почвата, потребно е да се измеша со почвата за рамномерно да се распоредат хранливите материи. Можете да користите мотика или друга алатка за мешање на почвата и ѓубривото.

Садење компири:

 Откако ќе ја подготвите почвата и ќе нанесете органско ѓубриво, време е да засадите компир. Во секоја дупка ставете по една кртула од компир со окцата свртени нагоре и покријте ја со земја. Се препорачува да се остави околу 30-40 см простор помеѓу секоја кртула.

Извор: Агросавјет