Љубичици – што им е потребно за да цветаат?

Љубичици – што им е потребно за да цветаат?

Љубичиците се едно од омилените домашни растенија. Со избегнување на некои грешки и со обезбедување на  соодветни услови за растење, можете да им помогнете да цветаат повеќе.

Важно е да обрнете внимание на она што им е потребно  на вашите љубичици за да ги одржувате среќни и здрави. Погрижете се да добијат доволно сончева светлина, да ги полеваат правилно, да користат квалитетна почва и да ги заштитувате од штетници. Редовното ѓубрење може да ги поттикне на раст и цветање.

Исто така, не заборавајте да им обезбедите   простор за растење и ширење, во спротивно може  да има слаб раст и помалку цвет. Следејќи ги овие совети и обрнувајќи внимание на вашите растенија, можете да им помогнете да цветаат убаво.

Зошто љубичиците не цветаат?

Недостаток на сончева светлина

На љубичиците им требаат најмалку неколку часа индиректна сончева светлина секој ден за да цветаат. Ако не добијат доволно светлина, ќе изостане и цветањето.

Прекумерно наводнување

Љубичиците се склони кон гниење на коренот ако се наводнуваат прекумерно, па затоа е важно да се остави почвата да се исуши помеѓу наводнувањето.

Лош квалитет на земјиштето

Љубичиците претпочитаат добро исцедена почва богата со хранливи материи. Ако почвата е со слаб квалитет, растенијата може да не ги добијат хранливите материи што им се потребни за да цветаат.

Инвазија на штетници

Штетниците како што се лисните вошки може да ги оштетат љубичиците и да го спречат нивното цветање.

Недостаток на ѓубриво

Љубичиците имаат корист од редовното ѓубрење, особено кога активно растат и цутат. Без доволно хранливи материи,  нема да може цветаат.